BatorkesziaLap

Kontrasztkiállítás Dunaszerdahelyen

A FEMIT Polgári Társulás szervezésében 2012. január 9-től június 30-ig Dunaszerdahelyen látható a Magyarországi Református Egyház és Rendőrség által létrehozott Kontrasztkiállítás. A hét témakört feldolgozó tárlatot, melynek a Smetana liget-i szlovák alapiskola második emelete ad otthont, Fazekas László a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke nyitotta meg.

          

  A Kontrasztkiállítás egy multimédiás kiállítás, amely elsősorban elgondolkodtat, és igyekszik pozitív döntésre segíteni. A fiatalok és a családok életét érintő legfontosabb kérdéseket hozza kíméletlenül őszintén felszínre. Hét témakört dolgoz fel a tárlat - ahogy a neve is mutatja - éles ellentétbe állítva ugyanazon témák fény- és árnyoldalait. Ez a kiállítás egy hatalmas sikoly, nem simogat, hanem felráz, építeni akar azokon a pontokon, ahol a fiatalok életében legnagyobb a rombolás. Olyan témákat vonultat fel, amelyek az ifjúság legfontosabb kérdései közé tartoznak, amelyekről nem szívesen beszélnek, hanem legtöbbször csak válaszok nélkül sodródnak. A témák között szerepelnek a családon belüli erőszak, a példaképek, a házasságkötések és válások, a gyermekvállalás és az abortusz, a szenvedélybetegségek és a szabadság, a hazaszeretet és a kozmopolitizmus, az öngyilkosság és az élet értelme, valamint a megváltás csodáját érintő kérdések.

            Mivel a Kontrasztkiállítás célközönsége elsősorban a 14 – 26 év közötti korosztály, ezért multimédia nyelvét választottuk kommunikációs csatornaként. Felnőtt egy generáció, amely szinte már csak ezt a nyelvet érti.

            A kiállítás képi- és hanganyagai szinte minden műfajt felvonultatnak: a humor, a groteszk, az irónia, a megdöbbentés, az ismeretközlés, sőt a sokkolás eszközeivel is éltünk. Mindehhez igyekeztünk megteremteni az egész kiállítás számára egy különleges atmoszférát, légkört, sajátos arculatot.

 

            Kontrasztkiállítás egy labirintusban vezeti végig a látogatót, amelyet végigjárva 8 szobába juthatunk el. A szobák közötti úton a következő témakört előkészítő fotókkal, fény és hanghatásokkal (feeling-ekkel) találkozik a látogató, valamint néhány útvonalon feladatot is kap. Minden szoba egy – egy témakört dolgoz fel. A legutolsó, a nyolcadik pedig egy ún. „csend szoba”, ahol lehetőség van a látottak feldolgozására, amit igény szerint lelkipásztorok, pszichológusok, családgondozók is segítenek.

            Dunaszerdahelyen nagyobb csoportot előzetes egyeztetés alapján tudnak fogadni, érdeklődni Győri Margitnál a FEMIT Polgári Társulás elnökénél a 0915 727 613-as mobilszámon lehet.

Bővebb információ a kiállításról, melyet Magyarországon már több, mint 60 000 fiatal tekintett meg a www.kontrasztkiallitas.hu honlapon található.

Forrás: www.reformata.sk

 

Ön itt van: Home Hitélet Kontrasztkiállítás Dunaszerdahelyen