BatorkesziaLap

 

Diadalmas tavaszi hadjárat

Idén emlékezett a magyar nemzet az 1848-1849. évi forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára. Ennek apropóján több történelmi vetélkedőt is szerveztek a Kárpát-medencében. Iskolánk tanulóinak, Cséplő Orsolyának, Nátek Pannának és Szombath Máténak tizenhárom napon belül kettőt is sikerült megnyerni.

Oroszlány, 2018. április 21.

Már több mint két évtizede rendez nemzetközi történelmi vetélkedőt az oroszlányi Rákóczi Szövetség – hagyományosan április második felében. 2018-ban sem volt ez másként. A Kik érted haltak, szent világszabadság! címmel meghirdetett versenyenmelynek témája az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc volt, ezúttal kilenc csapat mérte össze tudását. Közülük öt, a tatai református gimnázium, a dadi, a csákvári és a két oroszlányi általános iskola egy-egy csapata az anyaországot képviselte. A további négy trió a Felvidékről , Bátorkesziről, Izsáról. Perbetéről és Vágsellyéről érkezett.

A bátorkeszi Kováts József Alapiskolából a Cséplő Orsolya, Nátek Panna, Szombath Máté összeállítású csapat indult útnak az észak-magyarországi (egykori) bányászvárosba. Az oroszlányi versenyek specialitása, hogy a részt vevő csapatoknak több házi feladatot is el kell készíteniük. Ezúttal egy saját, az eseményhez kötődő verset kellett tetszőleges formában előadni, egy, a szintén a forradalomhoz és a szabadságharchoz kapcsolódó képzőművészeti alkotást bemutatni, valamint leírását adni valamilyen, a községben található ’48-as emlékhelynek. Itt mondunk ezúton is köszönetet Kubík Zsuzsannának a házi feladatok elkészítésében nyújtott önzetlen segítségéért.

                                                              Az Ozoraiak munka közben: Szombath Máté, Cséplő Orsolya, Nátek Panna

                                                                                       (kép: oroszlányi Rákóczi Szövetség, facebook)

Nem csupán a házi-, de a Járfás Mihály történelemtanár által összeállított versenyfeladatok, melyekben leginkább a szabadságharc csatáira helyeződött a hangsúly, megoldása is remekül sikerült az Ozoraiak fantázianéven szereplő hármasnak. A bátorkeszi csapatnak, ha egyetlen ponttal is, de sikerült megelőznie a legnagyobb esélyesnek tartott tatai gimnazistákból álló triót és néggyel az oroszlányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola csapatát.

                                                                     A csapat a díjakkal (kép: oroszlányi Rákóczi Szövetség, facebook)

 

A vetélkedő után, a jól megérdemelt ebédet követően a résztvevők látogatást tettek az oroszlányi Bányász Múzeumban.

 

Dunaszerdahely, 2018. május 3.

A szlovákiai magyar alapiskolák legjelentősebb megmérettetése történelemből a dunaszerdahelyi székhelyű Katedra folyóirat által minden évben meghirdetett verseny. A Katedra Történelemverseny témája minden tanévben Magyarország történetének egy-egy fejezete. A vetélkedő, azok számára, akik eljutnak a döntőbe, szeptembertől májusig nem kevés munkát ad. Idén a téma Magyarország története 1825-1849-ben volt, amely magában foglalta a reformkor, valamint a forradalom és a szabadságharc históriáját.

A Kováts József Alapiskola hat csapattal vágott neki a verseny levelező szakaszának. Szeptembertől februárig öt feladatlapot kell a benevezett csapatoknak kitölteni. Ez a rész tulajdonképpen selejtezőként szolgál. Lezárultával húsz iskola csapata meghívást kap a dunaszerdahelyi döntőbe. A versenykiírás szerint itt egy iskolát csak egy csapat képviselhet, értelemszerűen az, amelyik a legtöbb pontot gyűjtötte. A hat bátorkeszi csapat közül levelező részben a legsikeresebben a Cséplő Orsolya (9. osztály), Klenkó Ádám (7. osztály), Nátek Panna (8.A osztály) összetételű Társalkodási Egylet nevű trojka szerepelt. Nem csupán a helyi riválisokat előzték meg, hanem a legmagasabb pontszámmal, az egész mezőnyt maguk mögé utasítva szereztek jogot az országos döntőben való részvételhez. Ám hamarosan kiderült, Klenkó Ádám egy nagyszabású sakkverseny miatt nem tudja vállalni a szereplést a döntőben. Helyére Szombath Máté (8.B osztály) került a csapatba.

A Társalkodási Egylet a tíz fordulóból álló országos döntőben végig kiegyensúlyozottan szerepelt. A verseny felénél ugyan még egy ponttal lemaradva a vásárútiak mögött a második helyen álltak diákjaink, a „második félidőben” azonban ellenállhatatlanoknak bizonyultak. Végül a búcsi csapatot 2,5, a komáromiakat és a vásárútiakat 8,5 ponttal megelőzve a Társalkodási Egylet megnyerte a versenyt.

                                  Az országos győztes Társalkodási Egylet: Cséplő Orsolya, Szombath Máté, Pelle István felkészítő tanár, Nátek Panna

                                                                                                         (kép: Katedra)

 

A Katedra Történelemverseny országos döntőjében a dobogós helyezések tehát a következőképpen alakultak: 1. Kováts József Alapiskola, Bátorkeszi (108,5 pont), 2. Katona Mihály Alapiskola, Búcs (106), 3. Munka Utcai Alapiskola, Komárom (100,5) és József Attila Alapiskola, Vásárút (100,5).

 

IV. Felvidéki Tehetségnap, Tornalja, 2018. június 7.

Az Oroszlányban és Dunaszerdahelyen elért eredményeknek köszönhetően Cséplő Orsolya, Nátek Panna, Szombath Máté és felkészítőjük meghívást kaptak a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) által Tornalján megrendezett IV. Felvidéki Tehetségnapra, ahol ebben az évben a sikeres csapatokat díjazták.

                                                                    Tornalján, a IV. Felvidéki Tehetségnapon (kép: Henzel György)

 

A Társalkodási Egylet Tehetségdíjat (az írás elején látható serleg formájában) és díszoklevelet vehetett át a Pedagógusszövetség vezetőitől.

 

Pelle István

 

Ön itt van: Home Oktatásügy Iskola utca Diadalmas tavaszi hadjárat