BatorkesziaLap

 

Címvédés

A bátorkeszi Kováts József Alapiskola diákjai a tavalyi évhez hasonlóan idén is győztek  Búcson a Katona Mihály Napok keretében 2018. november 10-én megrendezett műveltségi vetélkedőn.

A versenyen ezúttal kilenc csapat (köztük két magyarországi) mérte össze tudását. Mivel Hunyadi Mátyás születésének 575., illetve királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából a 2018. esztendőt a magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság Mátyás király-emlékévnek nyilvánította, a feladatok összeállítói, Elek József tanár úr (Selye János Gimnázium) és csapata is Hunyadi Mátyás és kora címmel hirdette meg az idei műveltségi vetélkedőt.

.

A verseny mezőnye - az első asztalnál a Kováts József Alapiskola csapata

Magát a vetélkedőt egy tanulmányi kirándulás előzte meg, ahol a benevezett csapatok Hornyák István idegenvezető kalauzolása mellett megtekintették Pozsony néhány belvárosi nevezetességét. A legfontosabb állomás a Mátyás által 1465-ben alapított, majd Vitéz János irányítása alatt 1467-től rövid ideig működött Academia Istropolitana nevű egyetem épületének (jelenleg a Színművészeti Egyetem épülete) megtekintése volt. Ezzel kapcsolatban kaptak a csapatok házi feladatot: korabeli nyelvezettel felvételi kérelmet kellett írniuk az egyetem egyik karára, amit aztán a versenyen mutattak be.

                                                    A házi feladatok: a táblán a bátorkeszi csapat munkája

 

A Kováts József Alapiskola csapata Klenkó Ádám, Nátek Panna, Paló Zsolt, Szombath Máté összeállításban érkezett a vetélkedőre. Felkészítőik Kubík Zsuzsanna és Pelle István voltak.

A már említett házi feladaton kívül a kvartetteknek további hét akadályt kellett leküzdeni. Egyebek mellett feldolgozásra került a Mátyás király meséi című ismert rajzfilmsorozat, fel kellett ismerni a korszakkal kapcsolatos képeket, Mátyás kortársait kellett azonosítani fokozatosan adagolt információk alapján. De voltak kérdések a korabeli életmóddal, gasztronómiával és a királyi udvarral kapcsolatban is.

Éles verseny alakult ki a bátorkeszi, a búcsi és a dunamocsi csapatok között. Bár félidőben a kesziek jelentősebb előnyre tettek szert, a végeredmény csupán az utolsó fordulóban dőlt el. Ez előtt a búcsiak és a bátorkesziek azonos pontszámmal álltak holtversenyben az első helyen, a mocsiak hátránya is csak másfél pont volt. A tíz korabeli esemény időrendbe állítása végül a keszieknek sikerült a legjobban, s ez döntött. Az első három helyen a sorrend végül így alakult: 1. Kováts József Alapiskola, Bátorkeszi (93,5 pont), 2. Katona Mihály Alapiskola, Búcs (92,5), 3. Dunamocsi Alapiskola (88).

A további helyezések: 4. Kossányi József Alapiskola, Szentpéter, 5. Perbetei Alapiskola, 6. Nagyigmándi Általános Iskola, 7. Feszty Árpád Alapiskola, Ógyalla, 8. Jánossomorjai Általános Iskola, 9. Édes Gergely Alapiskola, Madar.

                                                                                                                 

                            A győztes bátorkeszi csapat: Nátek Panna, Klenkó Ádám, Paló Zsolt, Szombath Máté,

                            Pelle István (felkészítő tanár). A háttérben Elek József, a zsűri elnöke, valamint

                            Gaal Gergely, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke, országgyűlési képviselő

(p)

Ön itt van: Home Oktatásügy Iskola utca Címvédés